Waarom de huizenprijs overal in Vlaanderen daalt, behalve in Limburg
Hasselt - De vastgoedmarkt in ons land is de eerste helft van dit jaar flink afgekoeld. Er waren minder verkopen, maar toch steef de prijs van een huis in Limburg opnieuw met acht procent. Dat blijkt uit de notarisbarometer.
De eerste zes maanden van dit jaar behandelden de Belgische notarissen 1,8 procent minder vastgoedtransacties dan in dezelfde periode vorig jaar. in juni was die trend zelfs nog meer uitgesproken met 12,7 procent minder transacties."Het is lang geleden dat het aantal transacties zowel in Vlaanderen, Brussel als Wallonië daalde", zegt notaris Bart van Opstal, woordvoerder van notaris.be. Naar een verklaring is het niet lang zoeken. "De rentevoeten zitten in de lift, de energieprijzen swingen de pan uit en er heerst veel onzekerheid over hoe onze economie zal evolueren. Dan is het niet onlogisch dat sommige kopers op de rem gaan staan". In Limburg daalde het aantal verkopen met 0,9 procent.
Limburg goedkoopst
Voor een huis in Vlaanderen betaalde u de eerste helft van dit jaar gemiddeld 341.635 euro, 6,1 procent meer dan vorig jaar. "Een stijging, maar als je rekening houdt met de inflatie van 7,7 procent gaat het om een reële prijsdaling. In alle Vlaamse provincies is de reële prijs van een huis gezakt, behalve in Limburg. Daar steeg de gemiddelde prijs van een huis met acht procent.
Een huis in Limburg kost nu gemiddeld 292.630 euro, wat onze provincie nog altijd de goedkoopste van Vlaanderen maakt. Dat verklaart ook de prijsstijging: doordat woningen hier nog relatief betaalbaar zijn, is er ook meer ruimte voor prijsstijgingen. Limburgse appartementen werden het voorbije semester gemiddeld 0,4 procent duurder. Rekening houdend met de inflatie gaat het om een prijsdaling van maar liefst 6,9 procent. De gemiddelde prijs bedraagt nu 225.081 euro. voor een nieuwbouwappartement betaald je nu gemiddeld 252.507 euro.
Jonge kopers
De gemiddelde leeftijd van kopers bedroeg de eerste helft van dit jaar gemiddeld 39 jaar. 29,8 procent van de kopers was 30 jaar of jonger, terwijl dat vorig jaar 'maar' 27,9 procent was. "Jonge kopers waren de afgelopen maanden opvallend actief. Velen verwachten een blijvende stijging van de rentevoeten en springen nog snel op de kar om verdere verhogingen te vermijden."