[IN DE KIJKER]_$type=grid$c=5$m=0$sn=0$rm=0$show=home

[NIEUWS & EVENTS]_$type=three$c=3$au=0$cm=0$show=home

$show=home

 

Woonkredieten dreigen komende maanden nog duurder te worden

Bron: De Tijd
Door de oplopende marktrentes zijn ook de tarieven van woonkredieten de voorbije weken fors gestegen. Het einde lijkt nog niet in zicht, nu de centrale banken stilaan de teugels strakker aanhalen.

De gemiddelde rente voor een lening met een looptijd van 20 jaar is de voorbije weken opnieuw richting 2 procent gekoerst. Volgens Immotheker komt de gemiddelde rente nu uit op 1,95 procent. Dat is al 0,50 procentpunt meer dan vier weken geleden.

De aanleiding is de gestegen langetermijnrente. De rente op tienjarige Belgische overheidsobligaties klom dinsdag tot boven 1 procent, het hoogste niveau sinds februari 2018. De fors opgelopen inflatie en de strengere centrale banken liggen aan de basis.

‘Tussen mei 2020 en begin februari 2022 zagen we nauwelijks beweging in de hypotheekrentes, hoewel de langetermijnrente in die periode met 20 à 30 basispunten is gestegen. De voorbije weken zagen we wel een forse opstoot van de hypotheekrente. We zitten opnieuw aan de niveaus van 2018’, zegt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING. De forse opstoot van de hypotheekrentes noemt hij een watervaleffect. ‘Zodra één bank met het verhogen van de tarieven begint, volgen snel andere spelers.’


Vanden Houte verwacht dat de langetermijnrentes de komende maanden nog wat stijgen. Hij verwijst daarvoor vooral naar het strakkere beleid van de centrale banken, die minder obligaties opkopen. ‘Al verwacht ik geen spectaculaire stijging van de rente meer. Veel is al ingeprijsd. Bovendien kan de ECB in een lastig parket komen als blijkt dat de inflatie verstikkend werkt voor de economische groei.’ Hij acht een stijging van de langetermijnrente met 0,20 à 0,30 procentpunt mogelijk tegen het einde van dit jaar.


Ook Argenta verwacht dat de rentes de komende maanden nog toenemen. ‘De rente-evolutie is heel volatiel. Het is moeilijk te voorspellen of de stijging in hetzelfde ritme doorgaat. Maar historisch gezien zijn de rentevoeten voor hypotheken nog altijd laag. Wie op korte termijn een woning wil kopen, raden we zeker aan niet te wachten’, luidt het bij de bank. KBC zit op dezelfde lijn. ‘We hebben geen glazen bol, maar de algemene verwachting is dat de rentes in 2022 verder stijgen. Potentiële kopers en kredietnemers houden daar het best rekening mee’, klinkt het.

Rest de vraag of kopers voor een vaste of een variabele rente moeten kiezen. De tarieven voor leningen met een variabele rente zijn de voorbije weken duidelijk minder hard gestegen. Bij Argenta kiest de meerderheid nog voor leningen met een vaste rente of een (semi-)variabele rente met een langere looptijd. ‘We zien nog geen sterke vraag naar zuiver variabele formules.’ Ook bij KBC ligt de voorkeur nog bij een vaste rentevoet. ‘Al kunnen variabele formules weer interessant worden bij een verdere stijging van de rente’, klinkt het.

John Romain van Immotheker raadt zijn klanten aan niet zomaar de variabele formule naast zich neer te leggen. ‘Levenskwaliteit is ook belangrijk. Wie voor een jaarlijks variabele rente kiest, kan 40 basispunten besparen tijdens de eerste jaren. En het valt niet te voorspellen waar de rente de komende jaren naartoe gaat. We kunnen ook in een recessie duiken, waardoor de rentes weer dalen’, zegt hij. Het gemiddeld tarief voor een lening met een jaarlijks aanpasbare rente ligt volgens Immotheker op 1,35 procent. Bij variabele formules kan er maximaal sprake zijn van een verdubbeling van het tarief, zodat de rente in het slechtste geval op 2,7 procent kan uitkomen.


RENOVATIEKREDIET IN DE LIFT

Door de toegenomen focus op energiezuinig wonen zit het renovatiekrediet in de lift. Dat is een consumentenkrediet waarbij geleend wordt voor de renovatie van de woning. Het voordeel van die formule is dat je niet langs een notaris moet. Het nadeel is dat het ontleende bedrag begrensd is (doorgaans 50.000 euro), net als de termijn (doorgaans minder dan tien jaar). Ook de tarieven kunnen iets hoger liggen, al zijn er banken die kortingen geven bij groene renovaties.

Interessant is dat u een renovatie ook kunt financieren met een hypothecair krediet. ‘Zelfs bij kleinere renovaties is een hypothecair krediet soms interessanter als je al een lopend woningkrediet hebt bij de bank. In dat geval kan de bestaande hypotheek herbruikbaar zijn’, luidt het. Bij een woningkrediet betaal je wel altijd dossierkosten, terwijl je die niet hebt bij een lening op afbetaling.


Ook wie voor een vaste rente kiest, raadt Romain aan zich niet te krap te zetten. ‘Wie zijn levenskwaliteit wil houden, kiest beter voor een iets langere looptijd. De rente ligt dan misschien iets hoger, maar een rente van 2,3 procent op 30 jaar is nog altijd zeer aantrekkelijk. Door voor een langere looptijd te kiezen verlaag je de maandelijkse aflossing, wat zeker voor jonge mensen belangrijk is.’

Weet tot slot dat de eigen inbreng de voorbije jaren belangrijker is geworden. De Nationale Bank verplicht banken om het aantal leningen waarbij nauwelijks sprake is van eigen inbreng te beperken. Daardoor is het aantal leningen met een quotiteit hoger dan 80 procent - in dat geval leent de klant een bedrag dat gelijkstaat met 80 procent van de waarde van de woning - fors teruggevallen.

De tarieven voor leningen met een hogere quotiteit dan 80 procent liggen hoger. Bij KBC geldt een toeslag van 20 basispunten voor een quotiteit van meer dan 90 procent. Wie tarieven van hypotheekleningen vergelijkt, neemt dus het best meer dan alleen het absolute tarief in overweging.

$show=home

$show=/p/panden-in-de-kijker.html$type=one$m=0$rm=1$sn=1$c=5$p=1

$show=/p/faq.html$type=list$m=0$c=20$p=1

$show=/p/faq.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/faq.html

$show=/p/nieuws.html$type=two$au=0$cm=0$c=10$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/nieuws.html

$show=/p/tips-advies.html$type=grid$c=14$m=0$sn=0

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=post

Naam

faq,5,in de kijker,84,nieuws,69,nieuwsbrief,3,tips,78,
ltr
item
Steegmans Vastgoed | Blog
Steegmans Vastgoed | Blog
https://blog.steegmans.be/2022/03/woonkredieten-dreigen-komende-maanden.html
https://blog.steegmans.be/
https://blog.steegmans.be/
https://blog.steegmans.be/2022/03/woonkredieten-dreigen-komende-maanden.html
true
3611724159371698886
UTF-8
Alle updates Geen zoekresultaten TOON ALLE Lees meer Reply Cancel reply Delete door Home PAGINA'S UPDATES Bekijk Alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE UPDATES Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volg THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy