Bron: Vlaanderen.be
Flirt jij met een snelle verkoop van je woning? Je leven verandert, een nieuwe baan, een nieuwe partner, kids, … en zo heb je een oogje op een nieuw huis of appartement. Loop je door die wissel een financieel blauwtje of heb je geluk in het spel?

Hoeveel registratierechten betaal je?

Er is wat op til in 2022. Vanaf 1 januari zakken de registratierechten van 6% naar 3% op de aankoop van je enige en eigen gezinswoning, kortom je bezit geen andere. Ga je die woning dan ook nog eens ingrijpend renoveren om energiezuinig te maken, dan wordt die 3% maar liefst 1%. Maar hoe zit het als je je gezinswoning wilt inruilen voor een andere?

Kan je je reeds betaalde registratierechten terugkrijgen?

Voor de woning die je wilt verkopen, betaalde je in het verleden al registratiebelasting toen je ze aankocht . Het zou dan ook super zijn als je een deel van dat geld kon recupereren en gebruiken bij de aankoop van je nieuwe thuis, toch? Dankzij het systeem van de meeneembaarheid kon je tot wel 13.000 euro meenemen. Da’s de moeite!

Vanaf dit jaar (2022) gaat die meeneembaarheid langzaam uitdoven om volledig gedumpt te worden tegen 1 januari 2024. Tot die tijd kan je flirten met 2 opties. Ofwel kies je voor de nieuwe tarieven 3% en 1% maar neem je niets mee. Ofwel ga je voor het oude tarief, namelijk 6% (of 5%), en krijg je de meeneembaarheid er bovenop.

Wanneer kom je in aanmerking voor die meeneembaarheid?

Wij lijsten de spelregels voor je op:

  • In de laatste 18 maanden voor de verkoop was je gedomicilieerd in de woning waarvan je de registratierechten wilt meenemen.
  • Aankoop van je nieuwe aanwinst en verkoop van je oude liggen maximum 2 jaar uit elkaar. Wanneer je een grond koopt om je nieuwe woning op te bouwen, heb je 5 jaar de tijd.
  • Je nieuwe woonst moet je hoofdverblijfplaats zijn binnen 2 jaar na aankoop en binnen 5 jaar in geval van aankoop van een bouwgrond.

Aangezien de meeneembaarheid van de registratierechten zal uitdoven, moet je de tijd aan je kant hebben.

  • De authentieke aankoopakte van je nieuwe woning moet uiterlijk op 31/12/2023 gebeuren.
  • De authentieke akte van de aankoop van je eerste woning moet zijn gebeurd voor 01/01/2022.

Betaal je belasting als je je oude woning met winst verkoopt?