Dit riskeer je als je huurder zijn gasrekening niet meer kan betalen
De prijzen van gas enz. rijzen de laatste maanden de pan uit. Maar wat riskeer je als verhuurder als je huurder de rekening daarvan niet kan betalen. Kan de gasleverancier dan ook bij jou komen aankloppen?
Heel wat gezinnen zullen het de komende tijd allicht moeilijk krijgen om de rekeningen van gas en elektriciteit te betalen. Daaronder zullen ook een belangrijk aantal huurders zijn.
Op naam huurder
Staat de meter op naam van je huurder en kan die zijn rekening niet betalen, dan hoef je je geen zorgen te maken. De gasleverancier kan dan niet bij jou komen aankloppen omdat jij eigenaar bent van de woning in kwestie. Zorg er wel voor dat de meterstanden dan correct worden opgenomen (en doorgegeven) bij het begin en einde van de huur.
Voorschot
Het kan ook gebeuren dat jij als verhuurder de afrekening van gas en elektriciteit betaalt en dat je vervolgens afrekent met de huurder. Je kan dan bv. werken met een maandelijks voorschot dat je huurder je betaalt. Volg je die werkwijze dan zal jij de rekening van de leverancier moeten betalen en vervolgens moeten afrekenen met je huurder. Kan die dan niet betalen, dan is dat jouw probleem. Je kan dat argument dan niet gebruiken richting de leverancier om daar zelf niet te moeten betalen.
Forfait
Het kan ook zijn dat je met een forfait werkt dat de huurder je moet betalen. Als dat het geval is zal jij de afrekening van de leverancier van de nutsvoorzieningen moeten betalen. Je kan het bedrag van het forfait niet zomaar eenzijdig verhogen tijdens de looptijd van de huur en dit ook niet als de werkelijke kosten die tegenover het forfait staan sterk gestegen zijn. Je kan wel in onderling akkoord met de huurder een hoger forfait afspreken. Weet dat je te allen tijde aan de rechtbank kan vragen dit systeem om te zetten naar een systeem van afrekening van werkelijke kosten.