Belangrijk om te weten: gedurende de periode van de coronamaatregelen werden er geen controles op de aanwezigheid en publicatieverplichting omtrent het EPC uitgevoerd. Het totaal aantal controles in 2020 ligt dan ook een stuk lager dan andere jaren.
Redenen afwezigheid
Als voornaamste redenen voor het niet aanwezig zijn van een EPC werd aangehaald dat de eigenaar hiervan niet op de hoogte was, het EPC nog ‘in aanvraag was’, of nog een extra reden in geval van verhuur, dat de eigenaar geen toegang had tot zijn woning door een geschil met de huurder. Ook werd in 2020 soms aangehaald dat het EPC nog niet opgemaakt werd omwille van corona.
Boetes
In totaal legde het VEKA in 2020 7 boetes van 500 euro per woning op. Het VEKA inventariseert niet of de boete wordt opgelegd voor een verkoop- of een verhuurtransactie.
Goed ingeburgerd
"Uit de controles op de aanwezigheid van het EPC kan worden afgeleid dat dit beleidsinstrument sinds de invoering ervan in 2008 goed ingeburgerd is geraakt", klinkt het bij bevoegd minister Zuhal Demir. "Bij de start van de controles op de aanwezigheid van het EPC in het eerste controlejaar 2009 bleek slechts 47% van de gecontroleerde wooneenheden over een EPC te beschikken. In 2010 was dit 68%. In 2019 was het aanwezigheidspercentage 97%. Het VEKA stelt vast dat het aanwezigheidspercentage in 2020 licht gedaald is naar 95%", aldus minister Demir. "Vermoedelijk is dit toe te schrijven aan de coronapandemie. Het VEKA zal de steekproefsgewijze controles blijven verderzetten."