We worden tegenwoordig allemaal geconfronteerd met deze vraag: “Op welke temperatuur moet ik mijn kleren wassen om van de ziektekiemen af te komen?”
Volgens verschillende rapporten, waaronder een van het International Scientific Forum on Home Hygiene, zijn milieuvriendelijke wasprogramma’s niet effectief genoeg om ziektekiemen en virussen te bestrijden. Erger nog, virussen en ziektekiemen kunnen zich verspreiden omdat ze niet worden gedood door lage temperaturen.
Hoewel het doel niet is om kleding en huishoudlinnen (beddengoed, handdoeken en keukendoeken) te steriliseren, is het belangrijk om het risico op besmetting zoveel mogelijk te beperken. En terwijl het wassen van kleding op lage temperaturen energie bespaart, vermindert deze reflex de efficiëntie van het wasproces.
Een kwestie van temperatuur
Om bacteriën, huisstofmijten, schimmels en de meeste virussen te verwijderen, moet de temperatuur van het water dat gebruikt wordt voor het wassen hoger zijn dan 40° en idealiter tussen 60 en 90°. Weet echter dat de meeste van deze kiemen onschadelijk zijn. Het wassen van kleding op 40° elimineert een reeds grote hoeveelheid micro-organismen.
Toch is het in bepaalde omstandigheden (huismijtallergieën, aanwezigheid van het griepvirus in het huishouden, kinderen die besmet zijn met luizen of zelfs schurft) beter om te kiezen voor een hogere temperatuur!
– Wanneer de immuniteit verzwakt is, en dit is met name het geval voor baby’s en ouderen, moet de wastemperatuur van het textiel minstens 60° bedragen (of het nu gaat om kleding, lakens, badhanddoeken…).
– Mijten zijn niet bestand tegen een temperatuur gelijk aan of hoger dan 60°.
– In het geval van schimmel moet de was die in contact is geweest met de aangetaste delen van het lichaam ook op 60° worden gereinigd, net als bij schurft.
– De was moet zo snel mogelijk drogen omdat de microben in een vochtige omgeving in een versneld tempo groeien. Het is daarom essentieel om de machine zo snel mogelijk na afloop van het programma te legen en direct te drogen (in de machine of in een goed geventileerde ruimte).
– Het strijken van de was na elke wasbeurt is ook een goed alternatief. Een stoomstrijkijzer met een temperatuur tot 400° garandeert dat tot 99% van de bacteriën, gisten, schimmels en parasieten op uw wasgoed worden geëlimineerd.
– Tot slot, als delicaat wasgoed niet kan worden gestreken of gewassen op hoge temperaturen, kies dan voor een antibacterieel wasadditief zoals Dettol Sanitizer, dat je kan toevoegen aan uw gebruikelijke wasmiddel.
Bron: immovlan