[IN DE KIJKER]_$type=grid$c=5$m=0$sn=0$rm=0$show=home

[NIEUWS & EVENTS]_$type=three$c=3$au=0$cm=0$show=home

$show=home

Hoeveel eigen inbreng heb je nodig bij een lening?


Wie op zoek gaat naar een woning, klopt daarbij in de meeste gevallen aan bij de bank om de nodige centjes. Maar die kredietverstrekker wil uiteraard ook aan het eind van de rit dat bedrag met de nodige interest terugzien. Daarom wordt er verwacht dat zij die aankloppen om een woonlening, al de nodige eigen inbreng bij elkaar hebben gespaard.
Stijn en Silke besluiten om na enkele jaren huren op zoek te gaan naar een nieuwe thuis. Vermits ze net getrouwd zijn en een kindje hebben gekregen, was het sparen nogal moeilijk. Eigen inbreng is daarom erg beperkt. Kunnen Stijn en Silke dan wel een woonlening verkrijgen?

Hoeveel % kan je lenen van het totale bedrag?

Uiteraard zijn er heel wat factoren die bepalen hoeveel je kan lenen en bijgevolg ook hoeveel procent dit is van het aankoopbedrag. Want naast de prijs van een woning, zijn er nog onder andere registratierechten (7%) en notariskosten die je dient neer te tellen. Er wordt van de bank steeds vaker verwacht dat je deze kosten kan betalen zonder te lenen. De hoogte van deze kosten zijn uiteraard afhankelijk van de aankoopprijs van de woning.
Daarnaast wil de bank weten voor welke woning je precies een lening aan wil gaan. Er wordt daarbij rekening gehouden met de ongeschreven vuistregel waarbij je slechts 80% van het aankoopbedrag kan lenen. 20% zou je zelf moeten neertellen, wat voor heel wat huizenjagers een doorn in het oog is. Concreet betekent dat dat je bij een woning met een aankoopprijs van 300.000 euro, je zelf al minstens een spaarpotje bezit van om en bij de 60.000 euro.

Kan je aan 100% lenen?

De regel van 80% houden we in het achterhoofd, maar is zeker algemene vereiste wanneer je wil gaan lenen. Ook al zijn sommige banken eerder geneigd een lening te verschaffen aan zij met een spaarpotje, kan je bij sommige kredietverstrekkers wel terecht voor het volledige aankoopbedrag voor je woning. Dit geeft heel wat mensen ademruimte om toch niet alle spaarcentjes in de lening te steken.
Vergeet ook hier de registratierechten en notariskosten niet. Deze leg je in dit geval nog steeds op tafel met jouw eigen inbreng. Helaas staat niet elke bank hiervoor te springen, maar indien je toch een ruimer percentage van de aankoopprijs leent, des te minder voordelig de rentevoet kan worden. Een lening aan 100% lijkt voor vele kredietverstrekkers de limiet.

En toch, de lening aan 125%

Daar waar je bij de meeste kredietverstrekkers al serieus moet onderhandelen om een gunstige lening te bekomen aan 100%, zijn er enkelen die nog een klein stapje verder gaan en de mogelijkheid aanbieden voor een lening met een quotiteit van 125%. Dat betekent dat je voor een woning van 300.000 euro een goede 75.000 euro extra zou kunnen lenen om naast het aankoopbedrag ook de notariskosten en registratierechten te betalen.
Let wel, in dit geval heb je twee kredieten: enerzijds het hypothecair krediet op lange termijn (max. 30 jaar) voor het aankoopbedrag van je woning en anderzijds het hypothecair krediet op korte termijn (max. 10 jaar) voor alle extra kosten bij een woonlening zoals onder andere de registratierechten, de notariskosten en de schuldsaldoverzekering. Enkel de dossierkosten van de notaris dien je bij het verlijden van de akte nog neer te tellen.
Bron: Zimmo

$show=home

$show=/p/panden-in-de-kijker.html$type=one$m=0$rm=1$sn=1$c=5$p=1

$show=/p/faq.html$type=list$m=0$c=20$p=1

$show=/p/faq.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/faq.html

$show=/p/nieuws.html$type=two$au=0$cm=0$c=10$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/nieuws.html

$show=/p/tips-advies.html$type=grid$c=14$m=0$sn=0

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=post

Naam

faq,5,in de kijker,84,nieuws,69,nieuwsbrief,3,tips,78,
ltr
item
Steegmans Vastgoed | Blog: Hoeveel eigen inbreng heb je nodig bij een lening?
Hoeveel eigen inbreng heb je nodig bij een lening?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhCuc7Tcr4IG3p8HgXsZxgvt3SH9mCRTXiRIsXId7yANEsjfkE-Q8-iGC9DwULl-NIFV7KuMuPD70aY20wdIOnZhs_Wd6ZSlmqJF06jD2hNbqNrKybq7bnZxv8hozaYSrtW1QC28jkokDg/s640/lening-kapitaal-702x336.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhCuc7Tcr4IG3p8HgXsZxgvt3SH9mCRTXiRIsXId7yANEsjfkE-Q8-iGC9DwULl-NIFV7KuMuPD70aY20wdIOnZhs_Wd6ZSlmqJF06jD2hNbqNrKybq7bnZxv8hozaYSrtW1QC28jkokDg/s72-c/lening-kapitaal-702x336.jpg
Steegmans Vastgoed | Blog
https://blog.steegmans.be/2019/04/hoeveel-eigen-inbreng-heb-je-nodig-bij.html
https://blog.steegmans.be/
https://blog.steegmans.be/
https://blog.steegmans.be/2019/04/hoeveel-eigen-inbreng-heb-je-nodig-bij.html
true
3611724159371698886
UTF-8
Alle updates Geen zoekresultaten TOON ALLE Lees meer Reply Cancel reply Delete door Home PAGINA'S UPDATES Bekijk Alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE UPDATES Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volg THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy