Een huis of appartement kopen kan op emotioneel én financieel vlak veel impact hebben. Maar wanneer mag je jezelf ook echt huiseigenaar noemen? Uit onderzoek van Nimble Fins hangt dat af van waar je woont. Daaruit blijkt dat je in België veel sneller een woonlening kan aflossen dan in andere Europese landen.
Zo gingen ze te werk
Terwijl we in België steeds moeilijker aan een woning geraken met de stijgende woonprijzen, is er een onderzoek waaruit blijkt dat we het in ons land toch nog niet zo slecht hebben. Op basis van deze prijzen, het maandelijkse inkomen van de gemiddelde Belg, de rentes en de huishoudelijke uitgaven onderzocht Nimble Fins hoelang het zou duren om in 18 Europese landen een lening af te lossen voor een woning met een oppervlakte van honderd vierkante meter.
De tijd waarin het duurt om een lening af te lossen, is afhankelijk van drie factoren: de grootte van het ontleende bedrag, de grootte van het maandelijks af te betalen deel van de lening en de intrestvoet. Door de cijfers van Eurostat en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling te benaderen, kwamen ze tot de constatatie dat je in België veel sneller een lening aflost dan in pakweg Griekenland.
Het resultaat
Volgens het onderzoek zou het gemiddeld 14,7 jaar duren voor een Europeaan zijn of haar woning met een woonoppervlakte van honderd vierkante meter kan afbetalen. België is volgens de resultaten de primus van de klas: bij ons kan je op amper 6,7 jaar een lening afbetalen. Daarbij dient wel te worden gezegd dat ze voor het onderzoek geen rekening hebben gehouden met diverse (maandelijkse) kosten, maar met de veronderstelling dat je je gehele netto-inkomen kan gebruiken voor je woning. Ook Finland, Nederland, Duitsland en Slowakije blijven onder de grens van 10 jaar. Ter vergelijking: een Griek die zijn inkomen kan gebruiken om een woning af te betalen, lost deze pas af na 43,6 jaar!
Waar komt dat cijfer nu vandaan? En waarom hebben die rijke Luxemburgers nog steeds geen streepje voor op ons? Wel, er werd allereerst gekeken naar de gemiddelde kostprijs per vierkante meter. Voor België is dat -volgens de cijfers van Eurostat, OESO, Emoov en Euro Area Statistics- 2.437 euro. Een Luxemburger betaalt al snel meer dan het dubbele: gemiddeld 5.218 euro per vierkante meter.
De reden waarom de kloof tussen ons land en de buren niet zo groot is als die met Griekenland, is dan weer het loon. De Luxemburgers betalen misschien per lapje grond een pak meer, maar hun gemiddelde inkomen ligt ook beduidend hoger. De gemiddelde Belg kan -na aftrek van de huishoudelijke kosten- 2.437 euro uitgeven aan een woonlening. Onze Luxemburgerse buurman houdt zelfs nog 3.315 euro over en die arme Griek die er meer dan 43 jaar over doet, kan met slechts 339 euro per maand een woning kopen van 111.000 euro.
Bron: Zimmo