De prijs van een parkeerplaats is in 10 jaar met 10,7 procent gestegen. Een gemiddelde garage of autostaanplaats kostte vorig jaar 29.161 euro. Verhuur kan een interessante belegging zijn. Maar een meerwaarde is onzeker.
De verhuur van een garagebox of autostaanplaats is een eenvoudige manier om te beleggen. De investering is een stuk lager dan die voor een woning, ze biedt een stabiel huurinkomen en de administratieve rompslomp is beperkt. Bovendien zijn de risico’s op schade of wanbetaling een pak kleiner.
Wat kost een parkeerplaats?
Uit cijfers van de Federatie van het Notariaat blijkt dat een gemiddelde parkeerplaats in België 29.161 euro kost, tegenover 26.354 euro in 2009. De prijsstijging ligt wel lager dan de gecumuleerde inflatie in dezelfde periode (18%). Er zijn wel grote regionale verschillen. ‘In Wallonië betaalt u gemiddeld 22.913 euro, in Brussel 27.838 euro en in Vlaanderen 31.172 euro’, weet notaris Bart van Opstal.
‘Die gemiddelden zeggen niet alles. Afhankelijk van vraag en aanbod varieert de prijs enorm, zeker in landelijke gemeentes. Daar kan bijvoorbeeld lange tijd schaarste heersen tot er een groot nieuwbouwproject bijkomt met pakweg 30 woningen en 60 garages. Dan ontstaat ineens een overschot waardoor de prijzen fel zakken. In steden kan het parkeerbeleid de prijs bepalen. Als het gemeentebestuur parkeren een pak duurder maakt, kan het interessanter zijn over een garage te beschikken dan parkeertickets te kopen.’
Volgens Sofie Demeulemeester, legal verantwoordelijke van Dewaele Vastgoedgroep, kost een afgesloten garagebox in een nieuw of recent complex in een stadsomgeving gemiddeld tussen 22.500 en 32.500 euro. In landelijke gebieden is dat rond 15.000 euro. Volgens Van Opstal kunnen de prijzen in het historische centrum van steden als Antwerpen, Brugge of Gent oplopen tot 50.000 en zelfs 100.000 euro. ‘Ook aan de kust komen zulke prijzen voor, maar zeker niet overal. In de nabijheid van de zeedijk is het meestal onmogelijk nieuwe garages te bouwen, waardoor ze erg gewild zijn’, zegt de notaris.
Daarnaast zijn er nog factoren die de prijs bepalen. Ligt de parkeerplaats binnen of buiten? Is het een staanplaats of een box? Is de toegang beveiligd? ‘In nieuwbouwprojecten geven we tegenwoordig de raad laadpalen voor elektrische wagens en elektrische fietsen te installeren’, zegt Demeulemeester. Zulke technische snufjes kennen uiteraard hun prijs.
Wat zijn de huuropbrengsten?
De huurprijzen verschillen van gemeente tot gemeente en zelfs van straat tot straat. ‘Bovendien kan het ene jaar schaarste heersen waardoor de maandelijkse huur van een garagebox in een grote stad 120 euro bedraagt, maar een paar jaar later kan de prijs zakken naar 70 euro, om korte tijd later weer omhoog te schieten’, klinkt het bij Dewaele Vastgoedgroep. ‘Huurders van een parkeerplaats wonen per definitie in de buurt, vandaar dat het aantal kandidaten groter is in de stad dan op het platteland. De prijzen liggen er in de regel wat hoger.’
Een garagebox is duurder dan een staanplaats. ‘Een box neemt meer plaats in beslag, de bouw is duurder, de bakstenen kosten geld… Daarentegen heeft u met een box meer mogelijkheden dan met een staanplaats. U kunt er ook uw rommel stockeren of een diepvries plaatsen’, zegt Demeulemeester. Dat maakt er een betere investering van. Jongeren hebben immers minder interesse in een eigen auto. Bovendien evolueren we naar zelfrijdende auto’s en autodelen, waardoor de behoefte aan een parkeerplaats daalt.
Tegelijk neemt de bewoonbare oppervlakte van onze woningen af. Appartementen worden steeds kleiner. Daardoor neemt de nood aan extra bergruimte toe. Ik zou zeker niet stellen dat investeren in garageboxen per definitie een slechte belegging is op de lange termijn’, zegt Van Opstal.
Moet u naar de notaris?
‘Op iedere aankoop van onroerend goed in België moet u registratierechten betalen. In Vlaanderen bedragen die 10 procent van het aankoopbedrag, in Wallonië en Brussel 12,5 procent. Als het gaat om nieuwbouw moet u 21 procent btw boven op de aankoopprijs betalen’, duidt Van Opstal. ‘Daarnaast betaalt u het ereloon van de notaris en de aktekosten. Die bedragen een percentage van het aankoopbedrag.’
‘De meeste parkeerplaatsen verkopen we aan personen die investeren in hun persoonlijk comfort. Beleggers die de voorbije tien tot twintig jaar investeerden in garages om ze te verhuren, konden rekenen op 2 tot 4 procent rendement’, geeft Van Opstal mee.
Welk huurcontract?
De huur van een parkeerplaats valt onder het gemeen huurrecht, behalve als u ze samen met een woning verhuurt. ‘U bent niet gebonden aan de regels van de woninghuurwet, die gelden alleen voor woningen bestemd als hoofdverblijfplaats’, legt Sofie Demeulemeester uit. ‘Daardoor bent u veel vrijer om de huurwaarborg te bepalen of om de onroerende voorheffing ten laste te leggen van de huurder. Het is ook perfect mogelijk contracten af te sluiten voor bepaalde duur, bijvoorbeeld één jaar. U kunt zelfs een voorafbetaling vragen voor de volledige duur van het contract.’
Een mondelinge toestemming volstaat om een garage te verhuren, maar dat raadt Demeulemeester af. ‘Stel een schriftelijk document op en laat het registreren. Zo vermijdt u discussies over pakweg de regeling van herstellingswerken of de betaling van de onderhoudskosten. U kunt ook een verbod opnemen om bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen op te slaan. Bovendien kunnen in een mede-eigendom specifieke regels gelden waaraan de huurder zich moet houden, bijvoorbeeld dat hij zijn autostaanplaats alleen mag gebruiken om voertuigen te stallen.’ Sowieso is het risico op schade aan een garage gering en blijven de onderhoudskosten beperkt.
Fiscale aspecten?
‘Verhuurders van garages zijn btw-plichtig, zowel professionals als particulieren’, zegt Demeulemeester. ‘U moet op de huurprijs btw aanrekenen en die aangeven. Kleine ondernemingen met een omzetcijfer van minder dan 25.000 euro per jaar kunnen een btw-vrijstelling aanvragen en ontsnappen aan de meeste administratieve en fiscale verplichtingen. Een btw-nummer aanvragen blijft evenwel verplicht, zelfs als u maar één garage verhuurt en een vrijstelling aanvraagt.’
Elk onroerend goed moet u ingeven in de aangifte personenbelasting. Als u verhuurt aan een particulier, wordt u belast op het geïndexeerd kadastraal inkomen, verhoogd met 40 procent. Als de huurder zijn huur als beroepskosten aftrekt, moet u de exacte huurinkomsten opgeven en wordt u belast op 60 procent van dat bedrag. Als u voor de aankoop een lening aangaat, kunt u de intresten aftrekken.
bron: De Tijd