Waarom zou je verbouwen in plaats van te bouwen? En waarom zou je nĂș renoveren? Misschien wel omwille van deze redenen!

WAT IS ER NIEUW IN 2019?

  1. BOUWEN IS DUURDER GEWORDEN

Naar verwachting betaal je dit jaar in ons land gemiddeld 4,5% meer voor je renovatie of bouw dan vorig jaar. De prijsstijging komt er omdat de leveranciers van bouwmaterialen hun prijzen flink optrekken. Zelfs ‘basisingrediĂ«nten’ als beton, cement, asfalt, roofing en verf worden duurder, en dat tussen de 8 en 15%. De belangrijkste reden is de grote vraag naar deze grondstoffen. Die zorgt ook voor een langere wachttijd tijdens de levering.
      2. DE RENOVATIEPREMIE IS DUIDELIJKER
Vanaf dit jaar kun je in het Vlaams Gewest een beroep doen op een nieuwe renovatiepremie. Die bundelt de verbeteringspremie en renovatiepremie van vroeger.
Je kunt de premie aanvragen voor 4 soorten renovaties: dak, buitenschrijnwerk, bouwschil en technische installaties zoals verwarming, sanitair en elektriciteit. De subsidie is beperkt tot maximaal 20% van je factuur, voor maximaal 2.500 euro per categorie.
  1. NIEUW: EPC+S

Vanaf dit jaar is er een nieuw EPC (Energieprestatiecertificaat), dat aantoont hoe energiezuinig je woning is. Het nieuwe EPC+ mĂ©t energielabel ziet er niet alleen anders uit, het bevat ook nieuwe info. De belangrijkste nieuwigheid is dat het niet alleen een energiescore (dus een cijfer) maar ook een energielabel bevat, waardoor je nog sneller ziet om wat voor woning het gaat. Dat label gaat van A+ (heel goed) tot F (heel slecht). Bedoeling is dat tegen 2050 iedereen in een A-woning leeft.
Vanaf nu bevat het EPC+ ook aanbevelingen om de woning energiezuiniger te maken, samen met een indicatie van de kosten. Als je nog een oud EPC hebt, blijft dat wel geldig.

INTERESSANTE WEETJES

RENOVATIEPACT

2050: dat is het jaar waarin de Vlaamse regering met het Renovatiepact alle woningen en appartementen in Vlaanderen minstens even energiezuinig wilt maken als een nieuwbouwwoning van 2017. De komende jaren worden de energie-eisen waaraan je moet voldoen almaar strenger en strenger, dus je kunt beter nĂș beginnen.

VEROUDERD HUIZENBESTAND

98% van de huizen in Vlaanderen gebouwd vóór 2006 voldoet niet aan de langetermijndoelstelling van de Vlaamse overheid. Dat komt neer op zo’n 2 miljoen gezinnen. Omdat het huizenbestand sterk verouderd is, is er maar Ă©Ă©n oplossing: een grondige renovatie.

BENOVATIEDOELSTELLING

Tegen 2050 moet elke woning een EPC-score (Energieprestatiecertificaat) hebben van maximaal 100, de zogenaamde BENOvatiedoelstelling. Concreet komt het erop neer dat huizen niet meer dan 100 kilowattuur per vierkante meter per jaar mogen verbruiken voor verwarming. Op dit moment verbruikt een vrijstaande woning in Vlaanderen nog gemiddeld 398 kWH/m2/jaar.
Werk aan de winkel dus! Appartementen scoren over het algemeen nu al vrij goed, omdat ze kleiner zijn en dus minder ruimtes hebben die niet gebruikt worden. Ook rijhuizen doen het daarom beter dan vrijstaande. Aanpalende buren… zijn een fantastische isolatie!


Lees verder na de reclame

Snurkt jouw partner? Zet dan dĂ­t fruit op je nachtkastje

Snurkt jouw partner? Zet dan dĂ­t fruit op je nachtkastje
Lig jij elke avond naast een ronkende partner en houdt dat je wakker? Of lig je zelf iedere nacht te snurken? Door deze fruitsoort naast je bed te zetten, kan dat verleden tijd zijn. En het ziet er nog gezellig uit ook.

SNURKEN KORT SAMENGEVAT

Het typische brommende geluid van snurken wordt meestal veroorzaakt door:
  • Een vernauwing in de luchtweg tussen neus, stembanden en keelholte.
  • Soms ligt het ook aan de vorm van de huig, of is de keelholte achter de tong erg smal.
  • Bij anderen is het neustussenschot scheef of de neusholte te nauw. Daardoor ontstaat er bij het inademen een onderdruk in de keel waardoor het gehemelte met de huig, tong en wanden van de keelholte naar elkaar toe wordt gezogen, met een trilling tot gevolg.
Hormonenovergewichthooikoortsrokenalcohol,… zijn voorbeelden van een paar triggers die het snurken (nog meer) uitlokken.

ZET DEZE PLANT IN JE KAMER!

Een vriendelijk tikje wil nog weleens helpen om een snurkende partner stil te krijgen, maar wanneer je partner dan weer vrolijk voortdoet, is er toch echt een betere oplossing nodig. En die is er: door een Bromelia-plant naast je bed te zetten, bestaat er een kans dat het snurken ophoudt. Deze plant, die ook wel de anti-snurkplant wordt genoemd, geeft ’s nachts juist zuurstof af, en daardoor slaap je fijner en wordt het ronken ook minder.
Bromelia

ANANAS

Wil je het het vervelende ‘lawaai’ echt helemaal verbannen? Koop dan een Bromelia-pineapple. Deze plant geeft nog meer zuurstof af, waardoor je nog beter slaapt. En hoe leuk ziet zo’n ananas eruit in je slaapkamer?
Bron: Libelle.nl

NIET SLAAPVERWEKKEND, WEL INTERESSANT:

Lees verder na de reclame

Op zoek naar lekkere gerechten

Warm aanbevolen: de smakelijkste website van Vlaanderen, Libelle-Lekker.be! Vers uit de oven en vol heerlijke gerechten, toffe weetjes en vrolijke inspiratie.