De woonbonus

Als je één woning hebt waarvoor je een hypothecair krediet afsloot voor 1 januari 2016, geniet je de eerste 10 jaren van de woonbonus: je krijgt een extra belastingvermindering van 760 euro, wanneer je aan bepaalde voorwaarden voldoet.
Koop je binnen de 10 jaar een tweede woning? Dan valt die extra woonbonus weg. Dit geldt enkel voor een tweede ‘woning’: koop je een garage of leen je voor een renovatie, dan verlies je de woonbonus niet.
Voor woningen die na 1 januari 2016 gekocht zijn, geldt een geïntegreerde woonbonus, zowel voor enige als voor niet-enige woningen. Lees alles over de nieuwe woonbonus hier!

Minder bonus, meer aftrek

Maar er is een manier om het verlies van je woonbonus te compenseren. De aftrek van je tweede woning valt immers, in tegenstelling tot de eerste, onder de federale regeling.
Loopt je tweede lening minstens 10 jaar, dan kan je de kapitaalaflossingen hiervan elk jaar inbrengen onder de rubriek ‘bouw-‘ of ‘langetermijnsparen’. Dankzij de nieuwe regeling kan deze aftrek je meer opleveren dan wat je verliest door het wegvallen van de woonbonus.
Is dit écht het juiste moment voor een investering?
Als je goed onderhandelt met verkoper én bank is een investering in een tweede verblijf een gunstige zaak. Je bent immers geen extra kosten kwijt aan de notaris, omdat je je eerste waarborg opnieuw gebruikt. Ook fiscaal levert zo’n tweede verblijf op de eindafrekening geen financiële kater op, als je het verlies van je woonbonus compenseert door de tweede lening in te brengen bij bouw- of langetermijnsparen.
Auteur: SDC
Bron: Zimmo