9 fouten bij het isoleren van je vloer
Dat vloerisolatie heel veel voordelen biedt, moeten we je wellicht niet uitleggen. Wil je kosten besparen en zelf isoleren? Dat kan! Houd wel rekening met deze veelgemaakte fouten. Een verwittigd mens …
Vloerisolatie zorgt niet enkel voor comfort maar ook voor een fikse energiebesparing. Een niet geïsoleerde vloer is doorgaans zo’n 11°C. Een geïsoleerde vloer voelt veel warmer aan: gemiddeld zo’n 20°C.
Er zijn verschillende soorten vloerisolatie: van isolatieplaten en isolerende mortel tot gespoten PUR. Doe-het-zelvers gaan vaak aan de slag met isolatieplaten omdat dat erg eenvoudig te leggen is. Zulke platen moeten uiteraard op een uitvulchape komen te liggen. Dat is een dunne chapelaag die de elektriciteitskabels en sanitaire buizen egaliseert. Op deze isolatieplaten komt vervolgens een gewapende eindchape en daarbovenop komt de afwerkvloer (tegels, parket, gietvloer, …).
Fout 1: Leg zelf uitvulchape
Het is niet eenvoudig om zelf een laag uitvulchape te leggen. Als je een waterpas resultaat wilt, kies je maar beter voor een vakman die dit soort klussen elke dag uitvoert. Een goede ondergrond is echt essentieel om goed te kunnen isoleren.
Fout 2: Snel, snel aan het werk
Vooraleer je de isolatieplaten begint te plaatsen, is het belangrijk dat je ondergrond proper is. Ga eerst even met de stofzuiger over de uitvulchape of houten ondervloer.
Fout 3: Randisolatie vergeten
Vergeet zeker de randisolatie niet. Dat is een dunne isolerende strook die je ter hoogte van de isolatieplaten tegen de wanden kleeft om de kieren zo klein mogelijk te maken.
Fout 4: Onnauwkeurig werken
Isolatieplaten zijn niet zo moeilijk te plaatsen. Sommige platen hebben effen randen, anderen zijn voorzien van tand en groef. Welke platen je ook kiest, meet alles goed op en zorg dat je nauwkeurig snijdt! Hoe minder spleten, hoe beter!
Fout 5: Ik moet niet isoleren want ik heb geen vloerverwarming
Dat had je gedacht! Een niet-geïsoleerde vloer verliest heel veel warmte. Of je je woning nu met radiatoren of vloerverwarming verwarmt maakt niets uit! Je verdient de isolatieplaten erg snel terug via je lagere energiefacturen.
Fout 6: Isolatie combineren
Thermische isolatie houdt warmte vast. Akoestische isolatie wordt gebruikt om geluiden te dempen. In heel wat advertenties zie je vaak dat de twee isolatiesoorten gecombineerd worden. Dat is echter dure marketingpraat. Als je zowel thermisch als akoestisch wilt isoleren, kun je maar beter in twee lagen werken.
Fout 7: Kies zelf de dikte
De meterpas is een referentieniveau dat de ruwbouwaannemer aanbrengt: het ligt precies één meter hoger dan de afgewerkte vloer. Het is belangrijk om de juiste diktes van de ondergrond aan te houden zoals de architect heeft voorgeschreven. Als de uitvulchape, isolatie en chape dikker zijn, zal de meterpas niet meer kloppen. Het resultaat? Dorpel en vloer komen niet meer overeen…
Fout 8: Waterkering vergeten!
Heb je ramen die tot op de grond komen? Vergeet dan zeker niet om de zwarte plastic slabben omhoog te zetten als je je vloer isoleert. Deze waterkering voorkomt vocht. Verwerk deze dus niet in de isolatie maar plooi ze netjes omhoog.
Fout 9: Geen tape
Alle isolatieplaten gelegd? Vergeet de naden niet te tapen. Neem brede tape en plak deze over alle naden. Op die manier maak je één groot vlak van de isolatieplaten en voorkom je naden waar toch nog lucht door kan.