[IN DE KIJKER]_$type=grid$c=5$m=0$sn=0$rm=0$show=home

[NIEUWS & EVENTS]_$type=three$c=3$au=0$cm=0$show=home

$show=home

Voor deze verbouwingen heb je geen vergunning nodig


Je hebt je zinnen gezet op een renovatie. Dan is het aanvragen van vergunningen iets om rekening mee te houden. Of niet, want gelukkig blijken veel werkzaamheden toch vergunningsvrij te zijn. Wij zochten uit voor welke doe-het-zelfklussen binnen en buiten je woning je geen vergunning nodig hebt.

Binnen de woning

Voor de volgende werken binnen in je woning hoef je geen vergunning aan te vragen, toch niet wanneer je de voorwaarden naleeft.

1. Verbouwingen

Als je stabiliteitswerken wilt uitvoeren aan de voorgevel van je woning heb je altijd een vergunning nodig. Voor andere gevallen van stabiliteitswerken, zoals het maken van een raamopening in de achtergevel, heb je meldingsplicht.
Verbouwing zonder stabiliteitswerkenVoor verbouwingen zonder stabiliteitswerken heb je geen vergunning nodig. Denk bijvoorbeeld aan:
  • Het plaatsen van een nieuwe keuken of badkamer
  • Het opsplitsen van een slaapkamer in twee kleinere slaapkamers
  • Het inrichten van een slaapkamer in de zolder
Let wel op dat er andere regels gelden indien je deze werken uitvoert om de functie van het pand te wijzigen, om meer wooneenheden te creëren of om uit te breiden.
OnderhoudswerkenGoed nieuws voor handige Harry’s die graag zelf dingen vervangen of herstellen in huis. Voor deze onderhoudswerken moet je je geen zorgen maken om een vergunning:
  • Het vervangen van ramen
  • Het vervangen van beschadigd pleisterwerk
  • Het herstellen van kapotte verhardingen
  • Het vervangen van kepers, panlatten en leien op het dak door nieuwe kepers, panlatten en leien, zonder vervanging van de dragende balken
  • Schilderen en kaleien van gevels

2. De woning opdelen

Wil je een huis opdelen in appartementen, kamerwoningen of studio’s? Dan heb je altijd een vergunning nodig, zelfs al voer je geen werken uit. Ook het verminderen van het aantal woongelegenheden, zoals het samenvoegen van twee appartementen, is vergunningsplichtig. De enige uitzondering hierop is het zorgwonen. Maar ook deze vrijstelling van vergunning geldt alleen wanneer je de woning niet uitbreidt of werken uitvoert.

Buiten de woning

Vooral rondom de woning en in de tuin is het mogelijk vele werken zelf aan te pakken. Verrassend genoeg zijn deze vaak vergunningsvrij.

1. Terras en oprit aanleggen

Voor het aanleggen van een verharde constructie in de tuin heb je een vergunning nodig. Toch zijn er enkele vrijstellingen mogelijk:
  • Strikt noodzakelijke toegangen en opritten naar de woning zijn vrijgesteld. Parkeerplaatsen vallen hier niet onder, maar wel de toegang tot de voordeur en de garage.
  • Het aanleggen van een niet-overdekte constructie (bv. een terras of zwembad) kan worden vrijgesteld tot maximaal 80m².

2. Bomen en hagen aanplanten

Voor aanplantingen in de tuin ben je meestal niet vergunningsplichtig. Deze aanplantwerken zijn vergunningsvrij:
  • Bomen aanplanten, als ze twee meter van de perceelgrens verwijderd zijn.
  • Hagen aanplanten, als ze een halve meter van de perceelgrens staan.
Ook voor het vellen van hoogstammige bomen met een omtrek van 1 meter en een hoogte van 1 meter kan je vrijgesteld worden , mits je rekening houdt met deze voorwaarden:
  • De boom behoort niet tot een bos
  • De boom staat in woongebied, agrarisch gebied of industriegebied
  • De boom staat niet in woonparkgebied
  • De boom staat op maximaal 15 meter van de woning

3. Afsluitingen plaatsen

Of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een afsluiting, hangt af van het type afsluiting. Onder deze voorwaarden zijn ze vergunningsvrij:
  • Een open draadafsluiting onder de 2 meter hoog in de zij- of achtertuin
  • Een gesloten afsluiting van maximum 1 meter hoog in de voortuin
  • Een gesloten omheining van 2 meter hoog en binnen een straal van 30 meter rondom je woning.

4. Een tuinhuis of carport 

Een poolhouse is vandaag een populair bijgebouw in de tuin en ook de carport wordt vandaag de dag vaak gebouwd. Je kan hiervoor een vrijstelling krijgen als het bijgebouw:
  • De oppervlakte van 40 vierkante meter niet overschrijdt
  • Niet hoger is dan 3,5 meter
  • Maximaal 30 meter van de woning staat
  • In de zijtuin 3 meter en in de achtertuin 1 meter van de perceelsgrens verwijderd is
Let op dat de gemeente waar je woont strengere voorschriften kan hanteren. Ga dus te rade bij de dienst stedenbouw om 100% zeker te zijn of een vergunning nodig is voor de werken die je wil uitvoeren.
Bronnen: omgevingsloketvlaanderen.be, vlaanderen.be, Zimmo

$show=home

$show=/p/panden-in-de-kijker.html$type=one$m=0$rm=1$sn=1$c=5$p=1

$show=/p/faq.html$type=list$m=0$c=20$p=1

$show=/p/faq.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/faq.html

$show=/p/nieuws.html$type=two$au=0$cm=0$c=10$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/nieuws.html

$show=/p/tips-advies.html$type=grid$c=14$m=0$sn=0

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=post

Naam

faq,5,in de kijker,84,nieuws,69,nieuwsbrief,3,tips,78,
ltr
item
Steegmans Vastgoed | Blog: Voor deze verbouwingen heb je geen vergunning nodig
Voor deze verbouwingen heb je geen vergunning nodig
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjIsw2eihPX_cAJEw_86PF408IrrOt_dBnM_IOmJtG7Lg69FvbA0hl4GGbsmtNSc6o9ufNT8CdxD1L0Wiqcax7vQm4DAizOolOJIKyw3fb397toTQTFWsV_pcXapYbOySydPeM5LoeYhs0/s640/DIY-verbouwingen-blog.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjIsw2eihPX_cAJEw_86PF408IrrOt_dBnM_IOmJtG7Lg69FvbA0hl4GGbsmtNSc6o9ufNT8CdxD1L0Wiqcax7vQm4DAizOolOJIKyw3fb397toTQTFWsV_pcXapYbOySydPeM5LoeYhs0/s72-c/DIY-verbouwingen-blog.jpg
Steegmans Vastgoed | Blog
https://blog.steegmans.be/2020/04/voor-deze-verbouwingen-heb-je-geen.html
https://blog.steegmans.be/
https://blog.steegmans.be/
https://blog.steegmans.be/2020/04/voor-deze-verbouwingen-heb-je-geen.html
true
3611724159371698886
UTF-8
Alle updates Geen zoekresultaten TOON ALLE Lees meer Reply Cancel reply Delete door Home PAGINA'S UPDATES Bekijk Alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE UPDATES Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volg THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy