Als het op huisdieren aankomt, sturen veel verhuurders liever hun kat. Maar ze zijn zo braaf, meneer, onze lieve viervoeters, kleine gevleugelden en kruipende beestjes. Toch blijft het vandaag voor vele huisdierbezitters vaak een hele uitdaging om een huurwoning voor zichzelf en hun trouwe vriend te vinden. Maar mogen verhuurders eigenlijk wel nee zeggen omwille van een huisdier?
Wat zegt de wet?
Tot een paar jaar geleden leek het haast standaard, huurcontracten die een clausule vermeldden waarin huisdieren systematisch geweerd werden. Sinds augustus 2018 moet dit anders. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts besloot in overleg met de Verenigde Eigenaars de standaardcontracten voor het huren van een huis of appartement aan te passen.
Voortaan zijn huisdieren altijd toegelaten tenzij de huurwoning hiervoor niet geschikt is of indien het reglement van het appartementsgebouw dit verbiedt. Een hangbuikzwijntje houden in een studio, dat slaat als een tang op een varken. Beter niet, dus. Daarnaast heb je als huurder ook het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens aan je kant. Dat zegt dat iedereen recht heeft op zijn privéleven en dat betekent ook dat je ervoor mag kiezen om een huisdier te houden zolang je anderen hiermee niet schaadt.
Wat zegt de realiteit?
Eromheen draaien als een kat rond de hete brij, heeft geen zin. Als (kandidaat)-huurder is het vaak nog steeds lastig om je huisdier “verkocht” te krijgen aan de (potentiële) verhuurder. Het lijkt soms wel of je geen poot hebt om op te staan. Je kan natuurlijk je charmes in de strijd gooien en bovenstaande argumenten gebruiken. Beslis je een woning te huren of huur je er al eentje en besluit je een huisdier aan te schaffen? Dan kan je ervoor kiezen om geen slapende honden wakker te maken en het bestaan van de nieuwe bewoner voor de eigenaar verzwijgen. Komt hij/zij erachter, dan kan dit nefast zijn voor jullie relatie als verhuurder en huurder en je huurcontract.
Wat als jullie er samen niet uitkomen?
Probeer tot een overeenkomst te komen met je huurbaas. Lukt dat niet, dan kan dit worden uitgevochten in de rechtbank. De rechter zal op basis van het soort huurwoning (plaats, grootte van de woning, impact op mogelijke andere inwoners, …) en het type huisdier, oordelen of een verbod al dan niet gegrond is. Zo zal een Deense dog in een piepklein studiootje al minder acceptabel zijn voor een rechter dan een lapjeskat.
Wat kan je doen?
Wil je het niet zover laten komen, maak dan onderling goede afspraken over het houden van een huisdier. Zet die afspraken ook op papier. Op die manier heb je iets om op terug te vallen, indien er onenigheid is. Hou er rekening mee dat indien jouw trouwe vriend schade aan het huurhuis of huurappartement berokkent, jij ervoor zal instaan.
Maar wat met al die kandidaat-huurders onder ons? Hoe trek je die huisbaas over de streep? Ga een gesprek aan met de eigenaar. Misschien kan je hem wel overtuigen door aan te tonen dat jouw huisdier niet voor overlast zorgt. Is je trouwe viervoeter bijvoorbeeld naar de hondenschool geweest? Kunnen je huidige buren getuigen hoe voorbeeldelijk je huisdier zich gedraagt of heb je bewijs dat je huidige woning niet volledig overhoop is gehaald? Dan heb je alvast een streepje voor.
Auteur: KP
Bron: vlaanderen.be
Bron: vlaanderen.be
Bron:ZImmo