Een woning kopen kost een flinke duit. Het schrikt vaak af. De oplossing? Hamsterhuren! Dat is een formule waarmee je een woning huurt en de optie hebt om de woning aan te kopen met aftrek van het betaalde huurgeld. We leggen uit hoe het werkt en sommen de voor- en nadelen op.
Hamsterhuren is relatief nieuw. De Limburgse projectontwikkelaar Gilen Woonprojecten lanceerde het concept zo’n twee jaar geleden. Met succes, zo blijkt. Want de slimme formule zit in de lift.
Hoe werkt hamsterhuren?
Via hamsterhuren ligt de drempel om een nieuwbouwwoning te kopen erg laag. Je gebruikt immers de huishuur als inbreng voor de aankoop van je woning. Dat kan zelfs met een terugwerkende kracht van 5 jaar. Een aankoopverplichting? Die is er niet!
Een voorbeeld: Jan en Kim tekenen een hamsterhuurcontract en betalen maandelijks 800 euro. Na twee jaar beslissen ze de woning te kopen. Het betaalde huurgeld: 24 x 800 = 19.200 euro wordt in mindering gebracht van de aankoopsom.
Hetzelfde als huurkoop?
Ongeveer, maar niet helemaal! Want huurkopen kan ook tussen twee particulieren, zonder tussenkomst van een projectontwikkelaar. Bij een huurkoop spreek je met de verhuurder af om maandelijks af te lossen. Ook de termijn, de volledige verkoopprijs, het aflossingsschema, het eigendomsvoorbehoud en de rente wordt dan bepaald. Hier lees je er veel meer over.
De voordelen van hamsterhuren
- Je huurgeld is geen weggegooid geld. Je hebt tien jaar tijd om te beslissen of je het pand al dan niet aankoopt. Koop je? Dan kun je tot 60 maanden huishuur in mindering brengen.
- Je bent nergens aan gebonden. Wil je gewoon blijven huren? Of verhuizen naar een ander pand? Kan perfect!
- Als je overgaat tot een aankoop, ken je het huis en de buurt perfect. Er zijn geen verborgen gebreken.
- Jongeren of alleenstaanden die nog niet het nodige startkapitaal hebben om een woning aan te kopen, krijgen dankzij hamsterhuren toch de kans om in een nieuwbouwproject te stappen.
- Zolang je huurt, geniet je ook van de voordelen van een huurder. Gaat je cv-ketel kapot? De verhuurder dekt de kosten.
- Het aankoopbedrag van de woning wordt op dag één vastgelegd. Dat betekent dat je perfect weet welk bedrag je moet sparen/lenen om de woning te kopen.
De nadelen van hamsterhuren
- De huurgelden liggen meestal iets hoger. Dat is enkel een nadeel als je uiteindelijk niet aankoopt.
- Als je huurt, heb je geen fiscaal voordeel.
- Je betaalt registratierechten op de volledige aankoopwaarde van de woning. De huurgelden worden hier niet voor in mindering gebracht.
- Het aantal woningen dat beschikbaar is voor hamsterhuren groeit, maar is nog relatief laag.
- De meeste hamsterhuurwoningen zijn volledig afgewerkt. Dat betekent dat je weinig inspraak hebt in bijvoorbeeld de keuken, badkamer of vloeren. Dat hebt je soms wél als je meteen koopt.
Hamsterhuren is interessant voor starters of alleenstaanden die een nieuwbouwwoning willen maar niet voldoende startkapitaal hebben. Het betaalde huurgeld is immers niet weggegooid. Het grootste nadeel is dat het aanbod vandaag veel kleiner is dan de vraag. Via Hamsterhuren.be kun je achterhalen of er ook een project in jouw buurt is.
Auteur: EM
Bronnen: Gilenwoonprojecten.be en Canius.be
Bronnen: Gilenwoonprojecten.be en Canius.be
Bron: Zimmo