[IN DE KIJKER]_$type=grid$c=5$m=0$sn=0$rm=0$show=home

[NIEUWS & EVENTS]_$type=three$c=3$au=0$cm=0$show=home

$show=home

7 tips bij het verhuren van je woning


Je woning verhuren, dat betekent niet dat je alleen een huurprijs moet bepalen. Er komen nog een aantal zaken bij kijken. We zetten op een rijtje waarmee je moet rekening houden.

1. Kwaliteitsnormen behalen

Vooraleer je jouw woning te huur stelt, moet je ervoor zorgen dat de woning aan een lijst kwaliteitsnormen voldoet. Die minimale kwaliteitseisen zoals een stabiele woning, drinkbaar water en een energiezuinige woning zijn opgenomen in de Vlaamse Wooncode.
Conformiteitsattest

Wanneer de huurder vooraf twijfelt of de huurwoning wel aan de noodzakelijke kwaliteitsnormen voldoet, kan hij bij de verhuurder een conformiteitsattest opvragen. De verhuurder is niet verplicht dit attest bij de gemeente aan te vragen en te overhandigen. Maar hij kan met dit document aantonen –weliswaar na positief onderzoeksresultaat – dat de woning volledig in orde is. De kostprijs voor dit attest bedraagt maximaal 62,5 euro.

2. Leg een EPC voor

Om te weten hoe energiezuinig een woning is, is het verplicht een energieprestatiecertificaat (EPC) te overhandigen. Dit EPC geeft de energiescore van de woning weer en is dus louter informatief. Er hoeft geen minimale score behaald te worden. Het is verplicht deze score mee op te nemen in de advertenties voor woningverkoop.

3. Installeer rookmelders

Alle huurwoningen moeten uitgerust zijn met voldoende rookmelders. Op elke verdieping moet er eentje geïnstalleerd zijn. Wanneer hier geen gevolg wordt aangegeven, zal de gemeente ook geen conformiteitsattest uitreiken, wanneer je hier als verhuurder om vraagt. Dit zal ook leiden tot extra strafpunten wanneer een technisch verslag wordt opgemaakt.

4. Maak nu al werk van dakisolatie en dubbele beglazing

Nog drie jaar en dan moeten alle daken van huurwoningen geïsoleerd zijn. Als minimumnorm voor dakisolatie wordt een R-waarde (thermische waarde van een isolatiemateriaal) van 0,75 m²K/W genomen. In plaats van het dak te isoleren is het ook toegestaan de zoldervloer een isolatiepakket te geven.

Sinds 1 januari 2015 worden woningen gecontroleerd. Als een woning strafpunten toebedeeld krijgt, heeft de eigenaar nog tot 2020 tijd om het dak te isoleren. Vanaf 1 januari 2020 krijgt een woning vijftien strafpunten als de dakisolatie niet voldoet. In een appartementsgebouw krijgen alle appartementen hetzelfde aantal strafpunten op het technisch verslag.

Ook tegen 1 januari 2020 moeten alle huurwoningen dubbel glas hebben, zeker in de leefruimte, keuken, slaapkamers en badkamers.

5. Bepaal een huurprijs

In het huurcontract staat de huurprijs opgenomen. Een correcte, objectieve huurprijs bepalen is een must. Een makelaar kan jou hier zeker en vast mee verder helpen, of met online tool Huurschatter.

6. Maak het huurcontract op

Eens alles in orde is gebracht en je een huurder gevonden hebt, maak je het huurcontract op.

Bij elke huurder hoort een nieuw huurcontract, waarin de huurprijs en –termijn worden vastgelegd. Een huurcontract bevat de huurprijs en de huurtermijn. Bij de ondertekening ervan moet tegelijk een huurwaarborg worden betaald. Dit bedrag staat gelijk aan huur en staat vastgezet op een geblokkeerde rekening. In positieve omstandigheden krijg je dat bedrag na afloop van het huurcontract teruggestort. Tot slot registreer je dit huurcontract via een plaatselijk registratiekantoor of online via myRent.

Vergeet ook niet een gedetailleerde plaatsbeschrijving te laten opmaken.

7. Sluit je aan bij het Huurgarantiefonds

Als verhuurder kan je niet altijd zeker zijn van een huurder die correct betaalt. Het is mogelijk je hier tegen te beschermen door je aan te sluiten bij het huurgarantiefonds. Het fonds garandeert een bijpassing van een huur van maximaal drie maanden, ofwel een bedrag van 2.776 euro.

$show=home

$show=/p/panden-in-de-kijker.html$type=one$m=0$rm=1$sn=1$c=5$p=1

$show=/p/faq.html$type=list$m=0$c=20$p=1

$show=/p/faq.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/faq.html

$show=/p/nieuws.html$type=two$au=0$cm=0$c=10$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/nieuws.html

$show=/p/tips-advies.html$type=grid$c=14$m=0$sn=0

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=post

Naam

faq,5,in de kijker,84,nieuws,69,nieuwsbrief,3,tips,78,
ltr
item
Steegmans Vastgoed | Blog: 7 tips bij het verhuren van je woning
7 tips bij het verhuren van je woning
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhmUtVbPP94YAGoAZZIO3iplTDNFK2shvIPFcHYVTUyGmH7_SbxU6ZMRu2mfbWfkjzJpUzrlIL8T9wIKnesYJoR0tQX8yoMtF_vjlmdJ0ZEg2mId84EDJ-Ke8RSxNtu3jwVeo78soCy-jc/s640/shutterstock_1107991574.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhmUtVbPP94YAGoAZZIO3iplTDNFK2shvIPFcHYVTUyGmH7_SbxU6ZMRu2mfbWfkjzJpUzrlIL8T9wIKnesYJoR0tQX8yoMtF_vjlmdJ0ZEg2mId84EDJ-Ke8RSxNtu3jwVeo78soCy-jc/s72-c/shutterstock_1107991574.jpg
Steegmans Vastgoed | Blog
https://blog.steegmans.be/2019/01/7-tips-bij-het-verhuren-van-je-woning.html
https://blog.steegmans.be/
https://blog.steegmans.be/
https://blog.steegmans.be/2019/01/7-tips-bij-het-verhuren-van-je-woning.html
true
3611724159371698886
UTF-8
Alle updates Geen zoekresultaten TOON ALLE Lees meer Reply Cancel reply Delete door Home PAGINA'S UPDATES Bekijk Alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE UPDATES Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volg THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy